LASAGNE BOLOGNESE
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Czy ktoś z Was nie próbował jeszcze lasagne? To danie to klasyka kuchni włoskiej i chyba nie ma osoby, która nie próbowałaby tego dania. Ale nie każdy próbował przygotować lasagne samodzielnie! Tak więc nie czekaj i przygotuj sam wyśmienite lasagne z warstwami pysznego makaronu, soczystego sosu bolońskiego i kremowego sosu beszamelowego. Do tego przepisu używamy naszej Przyprawy Toskańskiej- która jest mieszanką typowo włoskich ziół i sprawi, że ten przepis przywoła klimat pięknych Włoch.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
Na sos boloński:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek EVOO
- 1 cebula- pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku- posiekany
- 500g mielonej wołowiny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok 400g)
- 2 łyżeczki Przyprawy Toskańskiej
- sól i pieprz do smaku
Na sos beszamelowy:
- 50g masła
- 50g mąki
- 500ml mleka
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Pozostałe składniki:
- 250g arkuszy makaronu lasagne
- 200g mozzarelli
- 100g parmezanu- startego
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
Sos Boloński:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż się zarumieni.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż około 2 minut.
- Wrzuć pokrojone pomidory z puszki i gotuj sos przez około 15-20 minut. Dopraw sos boloński Przyprawą Toskańską, solą i pieprzem.
Sos Beszamelowy:
- W rondelku roztop masło, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj energicznie, aż wszystko ładnie się połączy i lekko zarumieni na złotobrązowy kolor.
- Powoli wlewaj mleko, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Sos mieszaj tak długo, aż sos zgęstnieje. Może to potrwać 5-10 minut. Dodaj na koniec sól i gałkę muszkatołową do smaku.
Przygotowanie Lasagne:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C (termoobieg).
- Weź duże naczynie do pieczenia i na dnie rozsmaruj sos boloński, następnie wyłóż powierzchnię lekko miękkimi arkuszami makaronu lasagne (wcześniej możesz wrzucić makaron na 2 minuty do wrzącej wody). Dodaj kolejną warstwę sosu bolońskiego na to warstwę sosu beszamelowego i makaron. Powtarzaj warstwy do wyczerpania składników, kończąc warstwą sosu beszamelowego. Wierzch posyp startą mozzarellą i parmezanem.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut na złoty kolor.
- Gotowe lasagne wyciąg z piekarnika i przed pokrojeniem na kawałki odczekaj chwilę, aż lasagne odpocznie. Buon Appetito!