LASAGNE BOLOGNESE

Lasagne Bolognese

ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje           PRZYGOTOWANIE: 60 minut

Czy ktoś z Was nie próbował jeszcze lasagne? To danie to klasyka kuchni włoskiej i chyba nie ma osoby, która nie próbowałaby tego dania. Ale nie każdy próbował przygotować lasagne samodzielnie! Tak więc nie czekaj i przygotuj sam wyśmienite lasagne z warstwami pysznego makaronu, soczystego sosu bolońskiego i kremowego sosu beszamelowego. Do tego przepisu używamy naszej Przyprawy Toskańskiej- która jest mieszanką typowo włoskich ziół i sprawi, że ten przepis przywoła klimat pięknych Włoch.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na sos boloński:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek EVOO
  • 1 cebula- pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku- posiekany
  • 500g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok 400g)
  • 2 łyżeczki Przyprawy Toskańskiej
  • sól i pieprz do smaku

Na sos beszamelowy:

  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 500ml mleka
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

Pozostałe składniki:

  • 250g arkuszy makaronu lasagne
  • 200g mozzarelli
  • 100g parmezanu- startego

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

Sos Boloński:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż się zarumieni.
  2. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż około 2 minut.
  3. Wrzuć pokrojone pomidory z puszki i gotuj sos przez około 15-20 minut. Dopraw sos boloński Przyprawą Toskańską, solą i pieprzem.

Sos Beszamelowy:

  1. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj energicznie, aż wszystko ładnie się połączy i lekko zarumieni na złotobrązowy kolor.
  2. Powoli wlewaj mleko, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Sos mieszaj tak długo, aż sos  zgęstnieje. Może to potrwać 5-10 minut.  Dodaj na koniec sól i gałkę muszkatołową do smaku.

Przygotowanie Lasagne:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C (termoobieg).
  2. Weź duże naczynie do pieczenia i na dnie rozsmaruj sos boloński, następnie wyłóż powierzchnię lekko miękkimi arkuszami makaronu lasagne (wcześniej możesz wrzucić makaron na 2 minuty do wrzącej wody). Dodaj kolejną warstwę sosu bolońskiego na to warstwę sosu beszamelowego i makaron. Powtarzaj warstwy do wyczerpania składników, kończąc warstwą sosu beszamelowego. Wierzch posyp startą mozzarellą i parmezanem.
  3. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut na złoty kolor.
  4. Gotowe lasagne wyciąg z piekarnika i przed pokrojeniem na kawałki odczekaj chwilę, aż lasagne odpocznie. Buon Appetito!

Dodaj komentarz