RISOTTO ZE SZPARAGAMI

 

Risotto ze Szparagami

ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje           PRZYGOTOWANIE: 30 minut

Przepis na pyszne risotto ze szparagami, w którym delikatna elegancja zielonych szparagów łączy się z naszą aromatyczną przyprawą Cafe de Paris. To danie to idealna propozycja na wyjątkowy lunch lub kolację.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 500g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek EVOO
  • 1 cebula- pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku- posiekane
  • 350g ryżu Arborio
  • 150ml białego wina
  • 1 łyżeczka Dipu Cafe de Paris
  • 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki lub szczypiorek- do dekoracji

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Usuń zdrętwiałe końcówki ze szparagów i pokrój na kawałki o długości około 2cm. Końcówki szparagów (górną część) odłóż na bok. Pokrojone wcześniej kawałki pokrój jeszcze w cienkie plasterki.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, aż będzie złocista, następnie dodaj czosnek i smaż około 1 minuty.
  3. Do cebuli i czosnku dodaj ryż Arborio i smaż, ciągle mieszając przez około 3 minuty.
  4. Następnie wlej białe wino i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zostanie całkowicie wchłonięte.
  5. Dodaj Dip Cafe de Paris i dobrze wymieszaj.
  6. Do risotto dodaj plasterki szparagów (bez górnych końcówek) i smaż około 2-3 minuty ciągle mieszając.
  7. Stopniowo wlewaj do risotto ciepły bulion warzywny, chochla po chochli, czekając aż ryż wchłonie płyn przed wlaniem kolejnej chochli. Zazwyczaj po około 18-20 minutach ryż będzie już al dente. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj górne końcówki szparagów i mieszaj od czasu do czasu.
  8. Do risotto dodaj starty parmezan i masło i dobrze wymieszaj. Dzięki temu risotto stanie się bardzo kremowe.
  9. Dopraw risotto jeszcze solą i pieprzem do smaku.
  10. Gotowe risotto rozłóż na talerzach, udekoruj świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem i delektuj się tym wyśmienicie kremowym daniem.

Dodaj komentarz