RISOTTO ZE SZPARAGAMI
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Przepis na pyszne risotto ze szparagami, w którym delikatna elegancja zielonych szparagów łączy się z naszą aromatyczną przyprawą Cafe de Paris. To danie to idealna propozycja na wyjątkowy lunch lub kolację.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 500g zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek EVOO
- 1 cebula- pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku- posiekane
- 350g ryżu Arborio
- 150ml białego wina
- 1 łyżeczka Dipu Cafe de Paris
- 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
- 50g świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki lub szczypiorek- do dekoracji
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Usuń zdrętwiałe końcówki ze szparagów i pokrój na kawałki o długości około 2cm. Końcówki szparagów (górną część) odłóż na bok. Pokrojone wcześniej kawałki pokrój jeszcze w cienkie plasterki.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, aż będzie złocista, następnie dodaj czosnek i smaż około 1 minuty.
- Do cebuli i czosnku dodaj ryż Arborio i smaż, ciągle mieszając przez około 3 minuty.
- Następnie wlej białe wino i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zostanie całkowicie wchłonięte.
- Dodaj Dip Cafe de Paris i dobrze wymieszaj.
- Do risotto dodaj plasterki szparagów (bez górnych końcówek) i smaż około 2-3 minuty ciągle mieszając.
- Stopniowo wlewaj do risotto ciepły bulion warzywny, chochla po chochli, czekając aż ryż wchłonie płyn przed wlaniem kolejnej chochli. Zazwyczaj po około 18-20 minutach ryż będzie już al dente. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj górne końcówki szparagów i mieszaj od czasu do czasu.
- Do risotto dodaj starty parmezan i masło i dobrze wymieszaj. Dzięki temu risotto stanie się bardzo kremowe.
- Dopraw risotto jeszcze solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe risotto rozłóż na talerzach, udekoruj świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem i delektuj się tym wyśmienicie kremowym daniem.