ŁOSOŚ TERIYAKI
Łosoś Teriyaki łączy w sobie słodko- pikantny sos Teriyaki z soczystym, chrupiącym, smażonym łososiem. A w połączeniu z ciemnym olejem sezamowym i zielonymi szparagami, ten przepis w stylu japońskim stanowi doskonałe uzupełnienie innych dań azjatyckich, takich jak, Budda Bowl czy Thai Curry.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 300g filety z łososia- bez skóry
- 4 łyżki SOSU TERIYAKI
- 300g zielonych szparagów
- Olej rzepakowy
- Ciemny olej sezamowy
- 1 łyżka nasion sezamu
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Filet z łososia pokrój na 4 równe plasterki i marynuj w płaskim naczyniu w sosie Teriyaki przez 10 minut, często obracając.
- W międzyczasie usuń zdrętwiałe końcówki szparagów i podsmaż je na odrobinie ciemnego oleju sezamowego na średnim ogniu, aż będą lekko brązowe. Następnie odłóż na talerz.
- Na patelni rozgrzej odrobine oleju rzepakowego i smaż łososia z obu stron, następnie odlej nadmiar oleju i dodaj pozostałą marynatę. Zmniejsz ogień do średniej temperatury i powoli smaż łososia.
- Na koniec wyłóż łososia na talerz ze szparagami, posyp sezamem i rozkoszuj się smakiem.