Lekka sałatka Szparagowa z Krewetkami- prosta, ale pomysłowa sałatka ze szparagów, połączona z owocami morza i wybornym dressingiem. Połączenie pomidorów, orzechów włoskich oraz białych i zielonych szparagów sprawia, że ta sałatka jest lekkim daniem głównym lub przystawką na Wielkanocne świętowanie.
Składniki na 4 porcje:
- 500g zielonych Szparagów
- 500g białych Szparagów
- 300g pomidorków koktajlowych- przekrojonych w pół
- 100g orzechów włoskich- drobno pokrojonych
- 120g sera Feta- pokrojonego w kostkę
- 6 łyżek Oleju Rzepakowego Wajos
- 200g krewetek
- 2 jajka- ugotowane, pokrojowe w ćwiartki
Na Dressing:
- 6 łyżek Octu Balsamicznego Bianco
- 60ml Oleju Rzepakowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku- drobno posiekanego
- Sól/pieprz
Przygotowanie:
- Na dressing- zagotuj ocet balsamiczny i gotuj przez 3 minuty, lekko ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami na dressing. Umyj zielone szparagi, obierz dolną część, odetnij twarde końcówki i pokrój na 3 części. Białe szparagi obierz, pokrój na ukos w cieknie paski.
- Przygotowane szparagi podsmaż na oleju Rzepakowym i odstaw. Na patelni rozgrzej ponownie olej i podsmaż krewetki.
- Usmażone krewetki dodaj do szparagów i wymieszaj z pomidorami, orzechami włoskimi, serem feta, jajkami, wyłóż na talerze i polej przygotowanym wcześniej sosem (dressingiem).