Lekka sałatka Szparagowa z Krewetkami- prosta, ale pomysłowa sałatka ze szparagów, połączona z owocami morza i wybornym dressingiem. Połączenie pomidorów, orzechów włoskich oraz białych i zielonych szparagów sprawia, że ta sałatka jest lekkim daniem głównym lub przystawką na Wielkanocne świętowanie.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500g zielonych Szparagów
  • 500g białych Szparagów
  • 300g pomidorków koktajlowych- przekrojonych w pół
  • 100g orzechów włoskich- drobno pokrojonych
  • 120g sera Feta- pokrojonego w kostkę
  • 6 łyżek Oleju Rzepakowego Wajos
  • 200g krewetek
  • 2 jajka- ugotowane, pokrojowe w ćwiartki

Na Dressing:

 

Przygotowanie:

  1. Na dressing- zagotuj ocet balsamiczny i gotuj przez 3 minuty, lekko ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami na dressing. Umyj zielone szparagi, obierz dolną część, odetnij twarde końcówki i pokrój na 3 części. Białe szparagi obierz, pokrój na ukos w cieknie paski.
  2. Przygotowane szparagi podsmaż na oleju Rzepakowym i odstaw. Na patelni rozgrzej ponownie olej i podsmaż krewetki.
  3. Usmażone krewetki dodaj do szparagów i wymieszaj z pomidorami, orzechami włoskimi, serem feta, jajkami, wyłóż na talerze i polej przygotowanym wcześniej sosem (dressingiem).

Produkty Wajos użyte w przepisie:

OCET BALSAMICZNY BIANCO Originale

22.00 180.00 

OLEJ RZEPAKOWY- Masłowy

10.00 60.00 

Dodaj komentarz