Szparagowe Quiche- Quiche a la Wajos. Z aromatycznym Dipem Cafe de Paris
i delikatnym, masłowym olejem Rzepakowym ta francuska przystawka stanie się Waszym ulubionym przysmakiem.
Przygotowanie: 30 minut + 2 godziny odpoczynku + 45 minut pieczenia
Składniki na jedną Quiche:
- 500g zielonych szparagów
- 6szt małych, wiosennych cebulek
- Olej Rzepakowy Wajos
- Sól/pieprz
- 300g świeżego sera koziego
- 8 pomidorów śliwkowych
- 150g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 łyżka Dipu Cafe de Paris
- ½ łyżeczka miodu
Na kruche ciasto:
- 250g mąki
- 125 masła
- 1 żółtko jaja
- 50ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj kruche ciasto: w tym celu zagnieć mąkę, miękkie masło, żółtko i zimną wodę, uformuj kulę i włóż do lodówki zawiniętą w folię spożywczą na 2 godziny.
- Następnie rozwałkuj ciasto, przełóż do natłuszczonej formy na tartę, nakłuj kilka razy widelcem i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 185°C.
- W międzyczasie przygotuj szparagi: odetnij dolne części (ok 3cm) szparagów, obierz i pokrój na 3 części, cebulę dymkę pokrój w krążki. Podsmaż krótko razem na naszym oleju Rzepakowym i dodaj pomidorki koktajlowe (możesz je przekroić na pół), dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Namocz łyżkę Dipu Cafe de Paris w 1 łyżeczce letniej wody, następnie wymieszaj z serkiem kozim, kwaśną śmietaną, jajkami i miodek. Teraz wylej powstałą masę na tartę i rozłóż na niej podsmażone wcześniej warzywa.
- Całość piecz w temperaturze 180° C przez 45 minut. Tarta jest gotowa, Smacznego!