Szparagowe Quiche- Quiche a la Wajos. Z aromatycznym Dipem Cafe de Paris

i delikatnym, masłowym olejem Rzepakowym ta francuska przystawka stanie się Waszym ulubionym przysmakiem.

 

Przygotowanie: 30 minut + 2 godziny odpoczynku + 45 minut pieczenia

 

Składniki na jedną Quiche:

  • 500g zielonych szparagów
  • 6szt małych, wiosennych cebulek
  • Olej Rzepakowy Wajos
  • Sól/pieprz
  • 300g świeżego sera koziego
  • 8 pomidorów śliwkowych
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 łyżka Dipu Cafe de Paris
  • ½ łyżeczka miodu

 

Na kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 125 masła
  • 1 żółtko jaja
  • 50ml zimnej wody

 

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj kruche ciasto: w tym celu zagnieć mąkę, miękkie masło, żółtko i zimną wodę, uformuj kulę i włóż do lodówki zawiniętą w folię spożywczą na 2 godziny.
  2. Następnie rozwałkuj ciasto, przełóż do natłuszczonej formy na tartę, nakłuj kilka razy widelcem i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 185°C.
  3. W międzyczasie przygotuj szparagi: odetnij dolne części (ok 3cm) szparagów, obierz i pokrój na 3 części, cebulę dymkę pokrój w krążki. Podsmaż krótko razem na naszym oleju Rzepakowym i dodaj pomidorki koktajlowe (możesz je przekroić na pół), dopraw wszystko solą i pieprzem.
  4. Namocz łyżkę Dipu Cafe de Paris w 1 łyżeczce letniej wody, następnie wymieszaj z serkiem kozim, kwaśną śmietaną, jajkami i miodek. Teraz wylej powstałą masę na tartę i rozłóż na niej podsmażone wcześniej warzywa.
  5. Całość piecz w temperaturze 180° C przez 45 minut. Tarta jest gotowa, Smacznego!

Dodaj komentarz