ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 25 min
Czy szukasz letniej sałatki na grilla? A może sałatka hiszpańska? Nasz przepis na letnią sałatkę z hiszpańskim serem Manchego idealnie komponuje się z grillowanymi szaszłykami z kurczaka i grillowanym łososiem.
SKŁADNIKI
Na sałatkę:
- 250g mixu sałat
- 75g sera Manchego
- 75g świeżych malin
- 1 świeża figa
Na dressing:
- 50g mrożonych malin
- 1 łyżki Kremu Balsamicznego na bazie Fig & Daktyli
- 1 łyżka Musztardy Figowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju (np. oleju Rzepakowego)
Przygotowanie:
- Przygotowanie dressingu: zmrożone maliny zmiksować na puree, przecedzić przez sito w celu usunięcia pestek- wymieszać z pozostałymi składnikami dressingu i odstawić.
- Sałatę dobrze umyć i ułożyć na talerzach.
- Następnie świeże maliny umyć i ułożyć na wierzchu sałaty.
- Świeże figi umyć, pokroić w ćwiartki i karmelizować w miodzie na patelni przed dodaniem do sałatki.
- Ser drobno pokrój i wymieszaj z sałatką.
- Na koniec dopraw wszystko dressingiem.