ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 30 min
SKŁADNIKI
- 300g makaronu np. Penne
- 1 ząbek czosnku
- 150g jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka pasty z sardeli
- 1 łyżka Octu Balsamicznego Bianco
- 20g drobno startego parmezanu
- Sól/pieprz
- Cukier
- ½ bagietki
- 1 łyżka Bruschetty z Dzikim Czosnkiem
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Hiszpańskiej
- 250g pomidorów koktajlowych
- 1 główka mini sałaty rzymskiej
- 50g parmezanu
- 1 pęczek zielonych szparagów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na Sałatkę:
- Szparagi obrać i odciąć stwardniałe końcówki (ok. 1 cm od dołu).
- Szparagi gotuj w gorącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 6 minut, a następnie od razu włóż do wody z lodem, aby zachowały zielony kolor. Następnie odcedź i pokrój na kawałki o długo ści ok. 5cm.
- Makaron ugotuj według instrukcji i ostudź.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj, wymieszaj w misce z jogurtem i majonezem, octem, musztardą, parmezanem i pastą anchois i dopraw solą/pieprzem i cukrem.
- Pomidory i sałatę umyj, następnie pomidory przekrój w pół i pokrój sałatę na kawałki.
- W dużej misce wymieszaj makaron, pomidory, szparagi, sałatę i dressing. Ewentualnie dodaj przyprawy, a ser pokrój w cienkie plasterki.
Na grzanki:
- Bagietkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na złoty kolor.
- Tuż przed wyciągnięciem dodaj bruschettę z dzikim czosnkiem i wymieszaj. Następnie wyjmij grzanki i odsącz na papierze.
- Sałatkę posyp grzankami i serem.