ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 60 min
Czy lubisz grecką kuchnię? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zupa łatwa w przygotowaniu- a jaka smaczna. Doskonale sprawdzi się jako przystawka do dań bezmięsnych, takich jak pieczony ryż z sałatką bazyliową czy roladki z cukinią na sałatce bulgur.
SKŁADNIKI
- 300g piersi z kurczaka (ze skórą i kością)
- Włoszczyzna
- 1 cebula- drobno pokrojona
- 1cebula- pokrojona w paski
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- Liść laurowy
- Sok z 1 cytryny i cienko starta skórka
- 1 ząbek czosnku- posiekany
- ½ pęczka szczypiorku- drobno posiekanego
- 2 łyżki Oliwy z oliwek z Bazylią
- 100g sera Feta- pokrojonego w cienkie plasterki
- Olej
- Sól/pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na Sałatkę:
- Kurczaka umyj i zagotuj w 1 litrze wody- doprowadź do wrzenia.
- Powstałą piankę ściągnij sitkiem.
- Następnie dodaj włoszczyznę, cebulę, ziarna pieprzu, liść laurowy, ½ łyżeczki soli i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Mięso wyjmij z bulionu i przelej zupę przez sitko.
- Następie w rondelku podsmaż cebulę i czosnek na oleju, a następnie podlej 750ml bulionu drobiowego.
- W międzyczasie mięso obierz ze skóry i kości, pokrój na małe kawałki i zamarynuj serem feta, skórką z cytryny, szczypiorkiem i oliwą z Bazylią.
- Wymieszaj wszystko z zupą.
- Na koniec wszystko ponownie podgrzej, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Produkty Wajos użyte w przepisie: