ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIE

2 porcje                                  60 min

Grecka Zupa Cytrynowa z Kurczakiem

Czy lubisz grecką kuchnię? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zupa łatwa w przygotowaniu- a jaka smaczna.  Doskonale sprawdzi się jako przystawka do dań bezmięsnych, takich jak pieczony ryż z sałatką bazyliową czy roladki z cukinią na sałatce bulgur.

SKŁADNIKI

  • 300g piersi z kurczaka (ze skórą i kością)
  • Włoszczyzna
  • 1 cebula- drobno pokrojona
  • 1cebula- pokrojona w paski
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • Liść laurowy
  • Sok z 1 cytryny i cienko starta skórka
  • 1 ząbek czosnku- posiekany
  • ½ pęczka szczypiorku- drobno posiekanego
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek z Bazylią
  • 100g sera Feta- pokrojonego w cienkie plasterki
  • Olej
  • Sól/pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na Sałatkę:

  1. Kurczaka umyj i zagotuj w 1 litrze wody- doprowadź do wrzenia.
  2. Powstałą piankę ściągnij sitkiem.
  3. Następnie dodaj włoszczyznę, cebulę, ziarna pieprzu, liść laurowy, ½ łyżeczki soli i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Mięso wyjmij z bulionu i przelej zupę przez sitko.
  5. Następie w rondelku podsmaż cebulę i czosnek na oleju, a następnie podlej 750ml bulionu drobiowego.
  6. W międzyczasie mięso obierz ze skóry i kości, pokrój na małe kawałki i zamarynuj serem feta, skórką z cytryny, szczypiorkiem i oliwą z Bazylią.
  7. Wymieszaj wszystko z zupą.
  8. Na koniec wszystko ponownie podgrzej, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

OLIWA Z OLIWEK Z BAZYLIĄ

Dodaj komentarz