ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 30 minut
Idealny przepis dla fanów śródziemnomorskiej kuchni. Z tym przepisem stworzysz klasyczne, pomidorowe gazpacho (śródziemnomorska zupa na zimno).
SKŁADNIKI
- 1kg pomidorów- przekrojonych w pół, wydrylowanych
- 200g ogórka- drobno pokrojonego, bez pestek
- 1 zielona papryka- drobno pokrojona, bez pestek
- ½ czerwonej cebuli- drobno pokrojonej
- 2 ząbki czosnku- drobno pokrojone
- 30ml oliwy z oliwek (np. Oliwa z oliwek Toskańska IGP)
- 30ml białego octu winnego
- 50g bułki tartej
- 10g soli
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 4 łyżki Przyprawy Toskańskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, czosnek, oliwę, ocet, przyprawy i bułkę tartą włóż do blendera i zmiksuj, aż powstanie lekko kremowa zupa na zimno- w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Wstaw zupę do lodówki na 2 godziny, a potem rozkoszuj się śródziemnomorskim smakiem gazpacho.