ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

 4 porcje                                   30 minut

Gazpacho z Pomidorami i Ziołami

Idealny przepis dla fanów śródziemnomorskiej kuchni. Z tym przepisem stworzysz klasyczne, pomidorowe gazpacho (śródziemnomorska zupa na zimno).

SKŁADNIKI

  • 1kg pomidorów- przekrojonych w pół, wydrylowanych
  • 200g ogórka- drobno pokrojonego, bez pestek
  • 1 zielona papryka- drobno pokrojona, bez pestek
  • ½ czerwonej cebuli- drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku- drobno pokrojone
  • 30ml oliwy z oliwek (np. Oliwa z oliwek Toskańska IGP)
  • 30ml białego octu winnego
  • 50g bułki tartej
  • 10g soli
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 4 łyżki Przyprawy Toskańskiej 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, czosnek, oliwę, ocet, przyprawy i bułkę tartą włóż do blendera i zmiksuj, aż powstanie lekko kremowa zupa na zimno- w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  2. Wstaw zupę do lodówki na 2 godziny, a potem rozkoszuj się śródziemnomorskim smakiem gazpacho.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.