KATEGORIA: DESER                    ILOŚĆ PORCJI: 4                    PRZYGOTOWANIE: 20 minut

Istnieje wiele rodzajów lodów, ale chyba najbardziej ulubione przez wszystkich są lody waniliowe, które są idealną bazą do tworzenia pysznych deserów. Wiadome jest, że słodycz idealnie współgra z kwasowością, dlatego my wybraliśmy do naszych lodów posypkę żurawinowo- orzechową. Spróbuj tego deseru, który będzie idealnym ukoronowaniem pysznej kolacji.

Lody waniliowe z polewą żurawinową

SKŁADNIKI:

  • 4 kulki lodów waniliowych
  • 200g orzechów włoskich- posiekanych
  • 100ml syropu klonowego
  • 50ml Kremu Balsamicznego z Żurawiną
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C (termoobieg).
  2. W misce wymieszaj orzechy z syropem klonowym, kremem balsamicznym z Żurawiną, wanilią, cynamonem i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz około 15-20 minut, często mieszając, aby równomiernie się zarumieniło.
  4. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i posyp lody waniliowe tak przygotowaną posypką.
  5. Możesz dodatkowo polać całość jeszcze odrobiną Kremu Balsamicznego z Żurawiną.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

KREM BALSAMICZNY Z ŻURAWINĄ

14.00 100.00 

Dodaj komentarz