KATEGORIA: DESER ILOŚĆ PORCJI: 4 PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Istnieje wiele rodzajów lodów, ale chyba najbardziej ulubione przez wszystkich są lody waniliowe, które są idealną bazą do tworzenia pysznych deserów. Wiadome jest, że słodycz idealnie współgra z kwasowością, dlatego my wybraliśmy do naszych lodów posypkę żurawinowo- orzechową. Spróbuj tego deseru, który będzie idealnym ukoronowaniem pysznej kolacji.
SKŁADNIKI:
- 4 kulki lodów waniliowych
- 200g orzechów włoskich- posiekanych
- 100ml syropu klonowego
- 50ml Kremu Balsamicznego z Żurawiną
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180° C (termoobieg).
- W misce wymieszaj orzechy z syropem klonowym, kremem balsamicznym z Żurawiną, wanilią, cynamonem i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 15-20 minut, często mieszając, aby równomiernie się zarumieniło.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i posyp lody waniliowe tak przygotowaną posypką.
- Możesz dodatkowo polać całość jeszcze odrobiną Kremu Balsamicznego z Żurawiną.