ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIEJesienne Warzywa z piekarnika

2 porcje                      45 min

Pyszny jesienny przepis na warzywa z piekarnika. Możesz użyć warzyw, których my użyliśmy w przepisie lub dowolnych innych wybranych przez siebie.

SKŁADNIKI

Na warzywa:

  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka- obrana i pokrojona w plastry
  • 1 burak- obrany i pokrojony w ćwiartki
  • 4 szalotki- obrane i przekrojone na pół
  • 150g pieczarek- drobno pokrojonych
  • 150g ziemniaków- pokrojonych w kostkę
  • 100g brukselki.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Musztardy Figowej
  • sól/pieprz

Na majonez figowy:

  • 1-2 jajka
  • 200ml oleju słonecznikowego- lub innego oleju bezsmakowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Musztardy Figowej
  • sól/pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1.  Ważne- składniki na majonez wyjmij z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Kalarepę umyj, odetnij liście, cienko obierz i pokrój w słupki.
  3. Brukselkę oczyść i odetnij szypułkę.
  4. Włóż oba do piekarnika razem ze wszystkimi warzywami na 20-30 minut i piecz w temp. 200° C góra/dół.
  5. W międzyczasie wymieszaj wybrane zioła z oliwą z oliwek i musztardą figową, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z warzywami.
  6. Teraz posiekaj kalarepę i rozłóż na warzywach.
  7. Aby przygotować majonez włóż żółtko do pojemnika miksującego, dodaj musztardę i sok z cytryny i polej odrobiną oleju.
  8. Następnie ustaw blender na najwyższe obroty i trzymaj na samym dnie pojemnika ze składnikami, aż składniki połączą się w kremową masę.
  9. Stopniowo wlewaj olej, powoli wysuwając blender do góry i w dół, aż utworzy się  kremowy majonez.
  10. Warzywa polej majonezem.

 

Produkty Wajos użyte w przepisie:

MUSZTARDA FIGOWA

21.00 

Dodaj komentarz