ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 45 min
Pyszny jesienny przepis na warzywa z piekarnika. Możesz użyć warzyw, których my użyliśmy w przepisie lub dowolnych innych wybranych przez siebie.
SKŁADNIKI
Na warzywa:
- 1 kalarepa
- 1 marchewka- obrana i pokrojona w plastry
- 1 burak- obrany i pokrojony w ćwiartki
- 4 szalotki- obrane i przekrojone na pół
- 150g pieczarek- drobno pokrojonych
- 150g ziemniaków- pokrojonych w kostkę
- 100g brukselki.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka Musztardy Figowej
- sól/pieprz
Na majonez figowy:
- 1-2 jajka
- 200ml oleju słonecznikowego- lub innego oleju bezsmakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka Musztardy Figowej
- sól/pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ważne- składniki na majonez wyjmij z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Kalarepę umyj, odetnij liście, cienko obierz i pokrój w słupki.
- Brukselkę oczyść i odetnij szypułkę.
- Włóż oba do piekarnika razem ze wszystkimi warzywami na 20-30 minut i piecz w temp. 200° C góra/dół.
- W międzyczasie wymieszaj wybrane zioła z oliwą z oliwek i musztardą figową, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z warzywami.
- Teraz posiekaj kalarepę i rozłóż na warzywach.
- Aby przygotować majonez włóż żółtko do pojemnika miksującego, dodaj musztardę i sok z cytryny i polej odrobiną oleju.
- Następnie ustaw blender na najwyższe obroty i trzymaj na samym dnie pojemnika ze składnikami, aż składniki połączą się w kremową masę.
- Stopniowo wlewaj olej, powoli wysuwając blender do góry i w dół, aż utworzy się kremowy majonez.
- Warzywa polej majonezem.