ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 60 min
Czy masz ochotę na indyjskie danie, ale nie chcesz, żeby to było coś typowego? Po prostu połącz tradycyjne pulpeciki z mięsa mielonego, zwane inaczej klopsami, z sosem pomidorowym i indyjskimi przyprawami. Dodaj trochę mleka kokosowego i kolendry i w momencie wyczarujesz pyszne danie indyjskie.
SKŁADNIKI
Na sos:
- 1-2 papryki czerwone lub żółte- drobno pokrojone
- 1 cebula- pokrojona w paski
- 2 ząbki czosnku- pokrojone w paski
- 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry
- 1 puszka mleka kokosowego
- ½ butelki Sosu Pomidorowego z Curry
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki curry w proszku
- ½ łyżeczki imbiru- zmielonego
- 1 łyżeczka czerwonej papryczki jalapeño
Na klopsiki:
- 800g mięsa mielonego mieszanego
- 1 cebula czerwona
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 125g tureckiego jogurtu
- 3 łyżki świeżej kolendry
- 2 łyżeczki Dipu Curry
- 1 łyżeczka Przyprawy Garam Masala
- 1 ½ łyżeczki soli
Do dekoracji:
- 3 łyżki gotowego sosu
- 80g serka twarogowego ( Frischkase )
- Kolendra- drobno posiekana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej olej na patelni, wrzuć warzywa. Następnie zalej sosem pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie połącz wszystkie składniki na klopsiki i uformuj kulki.
- Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj wszystko na drobna masę. Odstaw na bok 3 łyżki sosu. Resztę pozostaw na patelni.
- Umieść klopsiki na patelni i gotuj przez 30 minut.
- Sos wymieszaj z serkiem twarogowym.
- Udekoruj talerz i podaj klopsiki.
- Klopsiki idealnie pasują do ryżu kokosowego.