ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIE

2 porcje                      60 minIndyjskie Klopsiki

Czy masz ochotę na indyjskie danie, ale nie chcesz, żeby to było coś typowego? Po prostu połącz tradycyjne pulpeciki z mięsa mielonego, zwane inaczej klopsami, z sosem pomidorowym i indyjskimi przyprawami. Dodaj trochę mleka kokosowego i kolendry i w momencie wyczarujesz pyszne danie indyjskie.

SKŁADNIKI

Na sos:

  • 1-2 papryki czerwone lub żółte- drobno pokrojone
  • 1 cebula- pokrojona w paski
  • 2 ząbki czosnku- pokrojone w paski
  • 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ½ butelki Sosu Pomidorowego z Curry
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki curry w proszku
  • ½ łyżeczki imbiru- zmielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryczki jalapeño

 Na klopsiki:

  • 800g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula czerwona
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 125g tureckiego jogurtu
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki Dipu Curry
  • 1 łyżeczka Przyprawy Garam Masala
  • 1 ½ łyżeczki soli

Do dekoracji:

  • 3 łyżki gotowego sosu
  • 80g serka twarogowego ( Frischkase )
  • Kolendra- drobno posiekana

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć warzywa. Następnie zalej sosem pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  2. W międzyczasie połącz wszystkie składniki na klopsiki i uformuj kulki.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj wszystko na drobna masę. Odstaw na bok 3 łyżki sosu. Resztę pozostaw na patelni.
  4. Umieść klopsiki na patelni i gotuj przez 30 minut.
  5. Sos wymieszaj z serkiem twarogowym.
  6. Udekoruj talerz i podaj klopsiki.
  7. Klopsiki idealnie pasują do ryżu kokosowego.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

SOS POMIDOROWY Z CURRY

29.00 

Dodaj komentarz