ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 60 min
Chakalaka to południowoafrykański, lekko pikantny gulasz warzywny, natomiast mealie meal inaczej nazywane pap to owsianka z mielonej kukurydzy. Wypróbuj ten wyśmienity wegetariański przepis pochodzący tradycyjnie z południowej Afryki.
SKŁADNIKI
Na sos:
- ½ kapusty- posiekanej
- 3 pomidory- drobno pokrojone
- 1 cebula- posiekana
- 1 czerwona papryka- posiekana
- 1 żółta papryka- posiekana
- 1 zielona papryka- posiekana
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka Dipu Chakalaka
- 4 marchewki- starte
- 1 puszka (400g) fasolki gotowanej
Na PAP:
- 2,5l wody
- Sól
- 500g mąki kukurydzianej
Na Dip Chakalaka:
- 2 łyżeczki Dipu Chakalaka
- 1 łyżka ciepłej wody
- 3 łyżki crème fraiche (alternatywnie majonez)
- 2 łyżeczki jogurtu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Posiekane warzywa smaż na oleju, dopraw dipem Chakalaka i smaż jeszcze przez 10 minut.
- Następnie dodaj startą marchewkę, fasolę, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
- W międzyczasie przygotuj pap: zagotuj wodę z dużą ilością soli, wsyp mąkę kukurydzianą i energicznie mieszaj, mąka wymiesza się z wodą i nie będzie grudek.
- Teraz zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut