ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIE

4 porcje                      60 min

 

Chakalaka to południowoafrykański, lekko pikantny gulasz warzywny, natomiast mealie meal inaczej nazywane pap to owsianka z mielonej kukurydzy. Wypróbuj ten wyśmienity wegetariański przepis pochodzący tradycyjnie z południowej Afryki.

 

SKŁADNIKI

Na sos:

  • ½ kapusty- posiekanej
  • 3 pomidory- drobno pokrojone
  • 1 cebula- posiekana
  • 1 czerwona papryka- posiekana
  • 1 żółta papryka- posiekana
  • 1 zielona papryka- posiekana
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka Dipu Chakalaka
  • 4 marchewki- starte
  • 1 puszka (400g) fasolki gotowanej

 Na PAP:

  • 2,5l wody
  • Sól
  • 500g mąki kukurydzianej

Na Dip Chakalaka:

  • 2 łyżeczki Dipu Chakalaka
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 3 łyżki crème fraiche (alternatywnie majonez)
  • 2 łyżeczki jogurtu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Posiekane warzywa smaż na oleju, dopraw dipem Chakalaka i smaż jeszcze przez 10 minut.
  2. Następnie dodaj startą marchewkę, fasolę, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
  3. W międzyczasie przygotuj pap: zagotuj wodę z dużą ilością soli, wsyp mąkę kukurydzianą i energicznie mieszaj, mąka wymiesza się z wodą i nie będzie grudek.
  4. Teraz zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut

 

Produkty Wajos użyte w przepisie:

DIP CHAKALAKA

29.00 

Dodaj komentarz