ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIE

4 porcje                      60 min

 

Frytki Piri PiriSamo przygotowanie frytek nie jest trudne. Ale jeśli chcesz spróbować frytki w jeszcze lepszej wersji- konieczne wypróbuj ten przepis. Więc co gdyby połączyć je z pikantnym piri piri i serem feta? Te frytki z piekarnika to absolutny hit.

 

SKŁADNIKI

  • 2kg ziemniaków mącznych- pokrojone na frytki o grubości ok. 2 cm
  • 6 łyżek Oliwy z oliwek Evoo
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżeczki Przyprawy Toskańskiej
  • 6 ząbków czosnku
  • 150g sera feta

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 ° C ( termoobieg).
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku, obficie posól i blanszuj frytki przez około 5 minut.
  3. Pozostaw do odparowania na blasze do pieczenia, włóż do miski i dobrze wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, solą morską i przyprawą.
  4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 35-40 minut na złocisty kolor.
  5. Ząbki czosnku cienko pokrój.
  6. Podsmaż czosnek na oleju, ale nie pozwól, żeby się zarumienił.
  7. Frytki posyp czosnkiem i skrop oliwą. Pokrusz fetę i posyp na wierzchu.

Wskazówka: sos Patatas Bravas będzie idealnym dodatkiem.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

Dodaj komentarz