ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 60 min
Samo przygotowanie frytek nie jest trudne. Ale jeśli chcesz spróbować frytki w jeszcze lepszej wersji- konieczne wypróbuj ten przepis. Więc co gdyby połączyć je z pikantnym piri piri i serem feta? Te frytki z piekarnika to absolutny hit.
SKŁADNIKI
- 2kg ziemniaków mącznych- pokrojone na frytki o grubości ok. 2 cm
- 6 łyżek Oliwy z oliwek Evoo
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżeczki Przyprawy Toskańskiej
- 6 ząbków czosnku
- 150g sera feta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej piekarnik do 220 ° C ( termoobieg).
- Zagotuj wodę w dużym garnku, obficie posól i blanszuj frytki przez około 5 minut.
- Pozostaw do odparowania na blasze do pieczenia, włóż do miski i dobrze wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, solą morską i przyprawą.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 35-40 minut na złocisty kolor.
- Ząbki czosnku cienko pokrój.
- Podsmaż czosnek na oleju, ale nie pozwól, żeby się zarumienił.
- Frytki posyp czosnkiem i skrop oliwą. Pokrusz fetę i posyp na wierzchu.
Wskazówka: sos Patatas Bravas będzie idealnym dodatkiem.