Nie tylko wygląda, ale jak smakuje. Koniecznie wypróbuj tego przepisu z nutą wykwintnej trufli- bez trufli. Wystarczy dodać naszą oliwę z oliwek z Białej Trufli, aby uzyskać szlachetny akcent tego cennego specjału.

 

Składniki:

Na kurczaka:

Na kluski kładzione (szpecle):

  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 2 łyżeczki soli

Na sos:

 

Przygotowanie:

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 150 st C z termoobiegiem.
  2. Następnie przygotuj szpecle: w misce wymieszaj mąkę, sól i jajka z odrobina mleka i dobrze wymieszaj.
  3. Teraz stopniowo dodawaj resztę mleka, ciągle mieszając energicznie lub za pomocą miksera, aż ciasto  będzie gładkie.
  4. Wyciskać prosto do osolonej wody napełniając prasę do szpecli (ciasta lanego) lub przez durszlak.
  5. Szpecle (kluski) gotowe będą zaraz po wypłynięciu i wtedy wyciąg je łyżką cedzakową i opłucz zimną wodą.
  6. Do przygotowania sosu czosnkowego- na oleju podsmaż szalotki i czosnek, następnie wlej wino i bulion i zredukuj moc palnika o połowę.
  7. Następnie dodaj śmietanę, ponownie zredukuj o połowę, dodaj oliwę z oliwek z białych trufli i na koniec zblenduj sos blenderem ręcznym. Dopraw solą, pieprzem i podtrzymuj w cieple.
  8. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka kukurydzianego z obu stron po 2 minuty z każdej strony, dopraw solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
  9. W międzyczasie do sosu dodaj szpecle, podgrzej całość i podawaj z upieczonym kurczakiem kukurydzianym.
  10. Na koniec dopraw całość oliwa z oliwek z białej trufli i udekoruj natką pietruszki.

Dodaj komentarz