Nie tylko wygląda, ale jak smakuje. Koniecznie wypróbuj tego przepisu z nutą wykwintnej trufli- bez trufli. Wystarczy dodać naszą oliwę z oliwek z Białej Trufli, aby uzyskać szlachetny akcent tego cennego specjału.
Składniki:
Na kurczaka:
- 2 kurczaki kukurydziane
- Olej Rzepakowy Wajos
- 2 gałązki natki pietruszki- drobno posiekanej
- Oliwa z oliwek z Białych Trufli
Na kluski kładzione (szpecle):
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100ml mleka
- 2 łyżeczki soli
Na sos:
- 25g szalotki- pokrojonej w drobną kostkę
- 1 mały ząbek czosnku- drobno posiekany
- Olej Rzepakowy Wajos
- 150ml białego wina
- 150ml bulionu z kurczaka
- 200ml śmietany
- 2,5 łyżki Oliwy z oliwek z Białych Trufli
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 150 st C z termoobiegiem.
- Następnie przygotuj szpecle: w misce wymieszaj mąkę, sól i jajka z odrobina mleka i dobrze wymieszaj.
- Teraz stopniowo dodawaj resztę mleka, ciągle mieszając energicznie lub za pomocą miksera, aż ciasto będzie gładkie.
- Wyciskać prosto do osolonej wody napełniając prasę do szpecli (ciasta lanego) lub przez durszlak.
- Szpecle (kluski) gotowe będą zaraz po wypłynięciu i wtedy wyciąg je łyżką cedzakową i opłucz zimną wodą.
- Do przygotowania sosu czosnkowego- na oleju podsmaż szalotki i czosnek, następnie wlej wino i bulion i zredukuj moc palnika o połowę.
- Następnie dodaj śmietanę, ponownie zredukuj o połowę, dodaj oliwę z oliwek z białych trufli i na koniec zblenduj sos blenderem ręcznym. Dopraw solą, pieprzem i podtrzymuj w cieple.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka kukurydzianego z obu stron po 2 minuty z każdej strony, dopraw solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
- W międzyczasie do sosu dodaj szpecle, podgrzej całość i podawaj z upieczonym kurczakiem kukurydzianym.
- Na koniec dopraw całość oliwa z oliwek z białej trufli i udekoruj natką pietruszki.