WAKACJE NA TALERZU

Smak wakacji kojarzy nam się z typowym charakterem i prostotą kuchni śródziemnomorskiej, tajemniczością kuchni orientalnej lub egzotyką w tajskich potrawach.  Oczywiście klimat i otoczenie sprawiają, że potrawy smakują niepowtarzalnie, jak w żadnym innym miejscu na ziemi. Ale wiesz co jeszcze? Przyprawy, Składniki, Zioła.

Najważniejsze są małe detale i ich odpowiednie połączenie- tak jak w naszych produktach.

Cieszymy się, że zabierzemy Cię w naszą małą kulinarną podróż pełną przyjemności z naszymi wybranymi produktami sezonowymi.

 

Ocet Malinowy 2

 

OCET MALINOWY

Pełny, owocowy ocet malinowy z subtelną słodko-kwaśną równowagą smaku. To coś więcej niż zwykły ocet.  Dzięki wyjątkowo łagodnej, owocowo-słodkiej nucie jest absolutnym faworytem w kuchni i jest idealny jako dressing do sałatek. Absolutny hit letnich sałatek.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

Dip Aioli

 

DIP AIOLI

Klasyk wśród dipów. Toreador hiszpańskiej kuchni. Aromatyczny, mocny, wyjątkowo wszechstronny- dipu Aioli nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Kompozycja delikatnych ziół, wyselekcjonowanych przypraw i aromatycznego czosnku.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

Przyprawa Toskańska

PRZYPRAWA TOSKAŃSKA

Typowa mieszanka ziół i przypraw z Toskanii. Wyśmienita do paluszków chlebowych,  jajek na śniadanie, jako przyprawa do makaronu, mięs i potraw rybnych lub w połączeniu z twarożkiem jako pasta do chleba.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

 

Przepis na:

Śródziemnomorską Sałatkę Ziemniaczaną

 

Śródziemnomorska Sałatka Ziemniaczana

Składniki dla 4 osób            Czas przygotowania: 1,5 h

Składniki:

  • Na sałatkę: 1kg ziemniaków, 250ml bulionu warzywnego, 4 łyżki białego octu winnego, 250g pomidorów koktajlowych- przekrojonych w pół, 5 suszonych pomidorów- drobno posiekanych, 3 plastry szynki Serrano- pokrojonej w paski, 100g sera owczego Manchego (lub innego), 15 czarnych oliwek bez pestek, 125g rukoli, ½ pęczka bazylii- drobno posiekanej, 3 łyżki orzechów piniowych- prażonych, sól/pieprz
  • Na Dip Aioli: 2 łyżeczki Dipu Aioli, 50g majonezu, 50g Jogurtu(10% tłuszczu)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, gotuj w osolonej wodzie przez 20minut, następnie odcedź, ostudź i obierz, a potem pokrój w plasterki.
  2. Podgrzej bulion z warzyw, dodaj ocet winny, dopraw solą/pieprzem i zalej ziemniaki- pozostaw na ok. 30min.
  3. Następnie dodaj wszystkie składniki do ziemniaków ( poza orzechami piniowymi i bazylią ) i dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj Dip Aioli według instrukcji- 2 łyżeczki Dipu wymieszaj z łyżeczką ciepłej wody, pozostaw na 2 minuty i następnie dodaj majonez i jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowy Dip Aioli wymieszaj z sałatką, dopraw solą i pieprzem i podawaj z posypanymi na wierzchu orzeszkami pini i posiekaną bazylią.
  6. Nasza wskazówka: w małej miseczce możesz podać tak przygotowany Dip Aioli do sałatki.

Dodaj komentarz