ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

2 porcje                                        60 minut

Kanapka ze Szparagami

Czy lubisz grecką kuchnię? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zup

a łatwa w przygotowaniu- a jaka smaczna.  Doskonale sprawdzi się jako przystawka do dań bezmięsnych, takich jak pieczony ryż z sałatką bazyliową czy roladki z cukinią na sałatce bulgur.

SKŁADNIKI

Na chleb: 

  • 175g mąki pełnoziarnistej
  • 40g mąki pszennej typ 550
  • 15g otrębów owsianych
  • ½ kostki drożdży
  • szczypta cukru, 1 łyżeczka soli
  • 80ml letniej wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka Bruschetty z Dzikim Czosnkiem

Na kanapkę: 

  • 125g zielonych szparagów
  • 2-4 kromki chleba
  • ½ awokado
  • 1 łyżka Oleju Rzepakowego
  • 40g jogurtu
  • 25g majonezu
  • 1 łyżeczka Dipu Café de Paris
  • suszone pomidory w oleju lub marynacie
  • czosnek
  • sól/pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Aby przygotować ciasto na chleb wymieszaj najpierw dwa rodzaje mąki i otręby owsiane w misce i uformuj na środku wgłębienie, w którym rozkruszysz drożdże.
  2. Dodaj cukier i 40ml wody, rozpuść w tej wodzie drożdże i dodaj wszystko do ciasta.
  3. Przed dodaniem pozostałych składników, przykryj ciasto i odłóż w ciepłe miejsce na 10 minut.
  4. Następnie dodaj pozostałe składniki i ugniataj wszystko razem, uformuj kulę, miskę oprósz odrobiną mąki i ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. Po tym czasie uformuj bochenek i wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść w nim żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Jak tylko upłynie 30 minut, posmaruj chleb wodą i piecz w piekarniku przez 30 minut- następnie odstaw do ostygnięcia.
  6. W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać pyszny dodatek do chleba. Najpierw namocz Dip Café de Paris w wodzie i wymieszaj z jogurtem i majonezem. Szparagi obierz i przekrój na 3 części. Czosnek obierz i posiekaj. Na oleju rzepakowym podsmaż szparagi z czosnkiem, aż będą miękkie. Awokado obierz, przekrój w pół i wyjmij pestkę tak aby można je było pokroić w cienkie plasterki.
  7. Ostygnięty chleb pokrój w kromki, posmaruj przygotowanym wcześniej Dipem Café de Paris, wyłóż szparagi na kanapki, potem awokado i suszone pomidory. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotowe!
[woodmart _products post_type=”ids” element_title=”Produkty Wajos użyte w przepisie:” include=”242, 461, 250″ columns=”4″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no”]

Dodaj komentarz