KATEGORIA ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
Przystawka 2 porcje 20 min
Przepis na sałatkę, która jest idealna na szybki lunch lub jako pyszna przystawka. Chrupiąca sałata rzymska połączona z owocowym dressingiem z kremu brzoskwiniowego z marakują, cebulą i świeżym awokado. Alternatywnie możesz użyć również roszponki lub innej cierpkiej sałaty np. cykorii.
SKŁADNIKI
Na cebulę:
- ½ czerwonej cebuli- pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka gorącej wody
- 2 łyżki Kremu Balsamicznego Brzoskwiniowego z Marakują
- ½ limonki- w tym sok
Na dressing:
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 łyżki Kremu Balsamicznego Brzoskwiniowego z Marakują
- 6 łyżek oliwy z oliwek ( np. Sitia-Kreta)
- Sól/pieprz
- Wyciśnięty sok z limonki
Na sałatę:
- 1 sałata rzymska
- 1 cebula czerwona dymka- cienko pokrojona w plastry
- 1 mały ogórek- pokrojony w cienkie plasterki
- 1 awokado- pokrojone w cienkie plasterki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Najpierw marynowanie cebuli- sól, cukier i gorącą wodę wsyp do miski i mieszaj aż wszystko się rozpuści.
- Wymieszaj Krem Balsamiczny Brzoskwiniowy z Marakują z sokiem z limonki, dodaj cebulę i gotuj delikatnie przez 10 minut.
- W międzyczasie zrób dressing- wymieszaj majonez i krem balsamiczny brzoskwiniowy z marakują, powoli skrop oliwą cały czas mieszając, aby dressing utworzył emulsję- dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Na talerzu ułóż liście sałaty rzymskiej, na wierzch ułóż plastry cebuli dymki i ogórek.
- Ułóż paski awokado skropionym dressingiem.
- Na koniec wyłóż przygotowaną na początku cebulę i skrop powstałym sosem.