KATEGORIA                ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIE

Przystawka                 2 porcje                      20 min

 

Sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Przepis na sałatkę, która jest idealna na szybki lunch lub jako pyszna przystawka. Chrupiąca sałata rzymska połączona z owocowym dressingiem z kremu brzoskwiniowego z marakują, cebulą i świeżym awokado. Alternatywnie możesz użyć również roszponki lub innej cierpkiej sałaty np. cykorii.

SKŁADNIKI

Na cebulę:

Na dressing:

Na sałatę:

  • 1 sałata rzymska
  • 1 cebula czerwona dymka- cienko pokrojona w plastry
  • 1 mały ogórek- pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 awokado- pokrojone w cienkie plasterki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Najpierw marynowanie cebuli- sól, cukier i gorącą wodę wsyp do miski i mieszaj aż wszystko się rozpuści.
  2. Wymieszaj Krem Balsamiczny Brzoskwiniowy z Marakują z sokiem z limonki, dodaj cebulę i gotuj delikatnie przez 10 minut.
  3. W międzyczasie zrób dressing- wymieszaj majonez i krem balsamiczny brzoskwiniowy z marakują, powoli skrop oliwą cały czas mieszając, aby dressing utworzył emulsję- dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  4. Na talerzu ułóż liście sałaty rzymskiej, na wierzch ułóż plastry cebuli dymki i ogórek.
  5. Ułóż paski awokado skropionym dressingiem.
  6. Na koniec wyłóż przygotowaną na początku cebulę i skrop powstałym sosem.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

OLIWA Z OLIWEK SITIA- Grecka z Krety

24.00 180.00 

KREM BRZOSKWINIOWY Z MARAKUJĄ

18.00 130.00 

Dodaj komentarz