KATEGORIA                ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

Przystawka                4 porcje                1,5 godzinyŚródziemnomorska Sałatka Ziemniaczana

SKŁADNIKI

  • 1kg ziemniaków
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 250g pomidorów koktajlowych- przekrojonych w pół
  • 5 suszonych pomidorów- drobno posiekanych
  • 3 plastry szynki Serrano- pokrojonej w paski
  • 100g sera owczego Manchego (lub innego)
  • 15 czarnych oliwek bez pestek
  • 125g rukoli
  • ½ pęczka bazylii- drobno posiekanej
  • 3 łyżki orzechów piniowych- prażonych
  • Sól/pieprz

NA DIP AIOLI:

  • 2 łyżeczki Dipu Aioli Wajos
  • 50 majonezu
  • 50g Jogurtu (10% tłuszczu)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki umyj, gotuj w osolonej wodzie przez 20minut, następnie odcedź, ostudź i obierz, a pote m pokrój w plasterki.
  2. Podgrzej bulion z warzyw, dodaj ocet winny, dopraw solą/pieprzem i zalej ziemniaki- pozostaw na ok. 30min.
  3. Następnie dodaj wszystkie składniki do ziemniaków ( poza orzechami piniowymi i bazylią ) i dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj Dip Aioli według instrukcji- 2 łyżeczki Dipu wymieszaj z łyżeczką ciepłej wody, pozostaw na 2 minuty i następnie dodaj majonez i jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowy Dip Aioli wymieszaj z sałatką, dopraw solą i pieprzem i podawaj z posypanymi na wierzchu orzeszkami pini i posiekaną bazylią.
  6. Nasza wskazówka: w małej miseczce możesz podać tak przygotowany Dip Aioli do sałatki.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

 

Dodaj komentarz