KATEGORIA ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
Przystawka 4 porcje 1,5 godziny
SKŁADNIKI
- 1kg ziemniaków
- 250ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki białego octu winnego
- 250g pomidorów koktajlowych- przekrojonych w pół
- 5 suszonych pomidorów- drobno posiekanych
- 3 plastry szynki Serrano- pokrojonej w paski
- 100g sera owczego Manchego (lub innego)
- 15 czarnych oliwek bez pestek
- 125g rukoli
- ½ pęczka bazylii- drobno posiekanej
- 3 łyżki orzechów piniowych- prażonych
- Sól/pieprz
NA DIP AIOLI:
- 2 łyżeczki Dipu Aioli Wajos
- 50 majonezu
- 50g Jogurtu (10% tłuszczu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki umyj, gotuj w osolonej wodzie przez 20minut, następnie odcedź, ostudź i obierz, a pote m pokrój w plasterki.
- Podgrzej bulion z warzyw, dodaj ocet winny, dopraw solą/pieprzem i zalej ziemniaki- pozostaw na ok. 30min.
- Następnie dodaj wszystkie składniki do ziemniaków ( poza orzechami piniowymi i bazylią ) i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj Dip Aioli według instrukcji- 2 łyżeczki Dipu wymieszaj z łyżeczką ciepłej wody, pozostaw na 2 minuty i następnie dodaj majonez i jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowy Dip Aioli wymieszaj z sałatką, dopraw solą i pieprzem i podawaj z posypanymi na wierzchu orzeszkami pini i posiekaną bazylią.
- Nasza wskazówka: w małej miseczce możesz podać tak przygotowany Dip Aioli do sałatki.
Produkty Wajos użyte w przepisie: