SEZON SZPARAGOWY- długo wyczekiwany
Po zimie czekamy na wiosnę, a wraz z wiosną na rozpoczęcie wielkiej uczty- sezonu szparagowego. I warto rozkoszować się tym wyśmienitym smakiem, bo nie trwa długo. My również przygotowaliśmy się na sezon szparagowy i stworzyliśmy wyborne specjały, które sprawią, że ten czas będzie jeszcze większą ucztą dla podniebienia.
OLEJ RZEPAKOWY
Najlepszy olej rzepakowy, wzbogacony kremowym smakiem masłowym. Ten szwedzki klasyk można podgrzać do 230*C i smakuje wyśmienicie ze szparagami i makaronem. Jest również idealnym zamiennikiem masła do pieczenia, smażenia i delikatnych dressingów sałatkowych.
IDŹ DO PRODUKTU
DIP CAFÉ DE PARIS
Podawany, jako dip (sos) do warzyw, przekąsek, jako przyprawa do tarty, czy jako sos śmietanowy- nasz Dip Café de Paris to połączenie czosnku, wyselekcjonowanych ziół i przypraw, estragonu- typowo francuskie połączenie smaków. Szczególną atrakcją jest masło ziołowe Café de Paris.
IDŹ DO PRODUKTU
KREATYWNE ALTERNATYWY SOSU HOLENDERSKIEGO
Krok 1– Jajko, musztarda, Mieszanka Wajos, Sól/pieprz Krok 2– wymieszać w robocie kuchennym
Krok 3– Bardzo powoli dodawać Olej Rzepakowy, mieszając, do uzyskania kremowej masy
NASZE PROPOZYCJE
Mieszanka do Makaronu- Parmezan + Musztarda Cytrynowa z Tymiankiem
Bruschetta Mango + Musztarda Mango z Curry
Bruschetta z Dzikim Czosnkiem + Musztarda Chili
Dip Café de Paris + Musztarda Pomarańczowa
Przepis na:
Kanapkę ze szparagami & awokado
Składniki dla 2 osób Czas przygotowania: 20min
Składniki:
- na chleb: 175g mąki pełnoziarnistej, 40g mąki pszennej typ 550, 15g otrębów owsianych, ½ kostki drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 80ml letniej wody, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżka Bruschetty z Dzikim Czosnkiem
- na kanapkę: 125g zielonych szparagów, 2-4 kromki chleba, ½ awokado, 1 łyżka Oleju Rzepakowego, 40g jogurtu, 25g majonezu, 1 łyżeczka Dipu Café de Paris, suszone pomidory w oleju lub marynacie, czosnek, sól/pieprz
Przygotowanie:
- Aby przygotować ciasto na chleb wymieszaj najpierw dwa rodzaje mąki i otręby owsiane w misce i uformuj na środku wgłębienie, w którym rozkruszysz drożdże. Dodaj cukier i 40ml wody, rozpuść w tej wodzie drożdże i dodaj wszystko do ciasta. Przed dodaniem pozostałych składników, przykryj ciasto i odłóż w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i ugniataj wszystko razem, uformuj kulę, miskę oprósz odrobiną mąki i ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie uformuj bochenek i wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść w nim żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Jak tylko upłynie 30 minut, posmaruj chleb wodą i piecz w piekarniku przez 30 minut- następnie odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać pyszny dodatek do chleba. Najpierw namocz Dip Café de Paris w wodzie i wymieszaj z jogurtem i majonezem. Szparagi obierz i przekrój na 3 części. Czosnek obierz i posiekaj. Na oleju rzepakowym podsmaż szparagi z czosnkiem, aż będą miękkie. Awokado obierz, przekrój w pół i wyjmij pestkę tak aby można je było pokroić w cienkie plasterki.
- Ostygnięty chleb pokrój w kromki, posmaruj przygotowanym wcześniej Dipem Café de Paris, wyłóż szparagi na kanapki, potem awokado i suszone pomidory. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotowe!