SEZON SZPARAGOWY- długo wyczekiwany

Po zimie czekamy na wiosnę, a wraz z wiosną na rozpoczęcie wielkiej uczty- sezonu szparagowego. I warto rozkoszować się tym wyśmienitym smakiem, bo nie trwa długo. My również przygotowaliśmy się na sezon szparagowy i stworzyliśmy wyborne specjały, które sprawią, że ten czas będzie jeszcze większą ucztą dla podniebienia.

 

Olej Rzepakowy

 

OLEJ RZEPAKOWY

Najlepszy olej rzepakowy, wzbogacony kremowym smakiem masłowym. Ten szwedzki klasyk można podgrzać do 230*C i smakuje wyśmienicie ze szparagami i makaronem. Jest również idealnym zamiennikiem masła do pieczenia, smażenia i delikatnych dressingów sałatkowych.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

 

Dip Cafe de Paris

 

DIP CAFÉ DE PARIS

Podawany, jako dip (sos) do warzyw, przekąsek, jako przyprawa do tarty, czy jako sos śmietanowy- nasz Dip Café de Paris to połączenie czosnku, wyselekcjonowanych ziół i przypraw, estragonu- typowo francuskie połączenie smaków. Szczególną atrakcją jest masło ziołowe Café de Paris.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

 

 

KREATYWNE ALTERNATYWY SOSU HOLENDERSKIEGO

Krok 1– Jajko, musztarda, Mieszanka Wajos, Sól/pieprz               Krok 2– wymieszać w robocie kuchennym

Krok 3– Bardzo powoli dodawać Olej Rzepakowy, mieszając, do uzyskania kremowej masy

NASZE PROPOZYCJE

Mieszanka do Makaronu- Parmezan + Musztarda Cytrynowa z Tymiankiem

Bruschetta Mango + Musztarda Mango z Curry

Bruschetta z Dzikim Czosnkiem + Musztarda Chili

Dip Café de Paris + Musztarda Pomarańczowa

 

Przepis na:

Kanapkę ze szparagami & awokado

Składniki dla 2 osób            Czas przygotowania: 20min

Składniki:

  • na chleb: 175g mąki pełnoziarnistej, 40g mąki pszennej typ 550, 15g otrębów owsianych, ½ kostki drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 80ml letniej wody, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżka Bruschetty z Dzikim Czosnkiem
  • na kanapkę: 125g zielonych szparagów, 2-4 kromki chleba, ½ awokado, 1 łyżka Oleju Rzepakowego, 40g jogurtu, 25g majonezu, 1 łyżeczka Dipu Café de Paris, suszone pomidory w oleju lub marynacie, czosnek, sól/pieprz

Przygotowanie: 

  1. Aby przygotować ciasto na chleb wymieszaj najpierw dwa rodzaje mąki i otręby owsiane w misce i uformuj na środku wgłębienie, w którym rozkruszysz drożdże. Dodaj cukier i 40ml wody, rozpuść w tej wodzie drożdże i dodaj wszystko do ciasta. Przed dodaniem pozostałych składników, przykryj ciasto i odłóż w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i ugniataj wszystko razem, uformuj kulę, miskę oprósz odrobiną mąki i ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie uformuj bochenek i wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść w nim żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Jak tylko upłynie 30 minut, posmaruj chleb wodą i piecz w piekarniku przez 30 minut- następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać pyszny dodatek do chleba. Najpierw namocz Dip Café de Paris w wodzie i wymieszaj z jogurtem i majonezem. Szparagi obierz i przekrój na 3 części. Czosnek obierz i posiekaj. Na oleju rzepakowym podsmaż szparagi z czosnkiem, aż będą miękkie. Awokado obierz, przekrój w pół i wyjmij pestkę tak aby można je było pokroić w cienkie plasterki.
  3. Ostygnięty chleb pokrój w kromki, posmaruj przygotowanym wcześniej Dipem Café de Paris, wyłóż szparagi na kanapki, potem awokado i suszone pomidory. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotowe!

Dodaj komentarz