ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
6 30 min
Z tym wegetariańskim przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz pyszną i niezwykłą przystawkę. Burrata, szaszłyki z winogron i winegret z jagodami zapewnią wspaniały posiłek.
SKŁADNIKI
- 300g czerwonych winogron- bez pestek
- 3 łyżki Kremu Balsamicznego z Jagodami
- 3 łyżki Oliwy z oliwek Hiszpańskiej
- 1 ząbek czosnku- zmiażdżony
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego- prażonych i zmiażdżonych
- Płatki soli morskiej
- 3 kulki burraty (alternatywnie mozzarella di buffala lub zwykład mozzarella)
- Bazylia
- Sól/pieprz
- Drewniane szpikulce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Krem Balsamiczny z Jagodami wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem, łyżeczką kopru włoskiego, szczyptą płatków soli morskiej i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
- Powstałą marynatę użyj do zamarynowania winogron, następnie nałóż winogrona na szpikulce i podsmaż na rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 minuty z każdej ze stron.
- Zdejmij patelnię z ognia, ale pozostaw na niej winogrona, żeby nie wystygły.
- Ułóż burratę na półmisku- skrop pozostałą marynatą, ułóż obok niej winogronowe szaszłyki, udekoruj świeżą bazylią i dopraw solą i pieprzem.