ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIE

6                                 30 min

 

Burrata z winogronami i kremem jagodowymZ tym wegetariańskim przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz pyszną i niezwykłą przystawkę. Burrata, szaszłyki z winogron i winegret z jagodami zapewnią wspaniały posiłek.

 

SKŁADNIKI

  • 300g czerwonych winogron- bez pestek
  • 3 łyżki Kremu Balsamicznego z Jagodami
  • 3 łyżki Oliwy z oliwek Hiszpańskiej
  • 1 ząbek czosnku- zmiażdżony
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego- prażonych i zmiażdżonych
  • Płatki soli morskiej
  • 3 kulki burraty (alternatywnie mozzarella di buffala lub zwykład mozzarella)
  • Bazylia
  • Sól/pieprz
  • Drewniane szpikulce

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Krem Balsamiczny z Jagodami wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem, łyżeczką kopru włoskiego, szczyptą płatków soli morskiej i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
  2. Powstałą marynatę użyj do zamarynowania winogron, następnie nałóż winogrona na szpikulce i podsmaż na rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 minuty z każdej ze stron.
  3. Zdejmij patelnię z ognia, ale pozostaw na niej winogrona, żeby nie wystygły.
  4. Ułóż burratę na półmisku- skrop pozostałą marynatą, ułóż obok niej winogronowe szaszłyki, udekoruj świeżą bazylią i dopraw solą i pieprzem.

Dodaj komentarz