ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIE

4 porcje                      50 min

Pieczone Bakłażany z Przyprawą ToskańskąBakłażany są częstym wyborem do dań wegetariańskich. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz wakacje na talerzu- bakłażana z pysznym połączeniem pomarańczy, rozmarynu, octu malinowego, kremowego jogurtu i śródziemnomorskich ziół.

SKŁADNIKI

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 ° C ( termoobieg).
  2. Bakłażany umyj, odetnij końce, i za pomocą obieraczki do warzyw oderwij paski, pozostawiając jasne i ciemne plamy. Następnie pokrój w paski o grubości 2cm i zamarynuj w oleju pomarańczowo-rozmarynowym, soli i pieprzu.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i piecz bakłażany w temp 180° C przez około 40 minut.
  4. Jogurt grecki wymieszaj z aperitifem malinowym i szczyptą soli.
  5. Cebulę pokrój w cienkie paski.
  6. Smaż cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor.
  7. Dodaj przyprawę Toskańską, płatki migdałowe i nadal piecz.
  8. Mieszanką cebulowo-migdałową nasmaruj bakłażany, skrop jogurtem i posyp pestkami granatu.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

OCET BALSAMICZNY MALINOWY

12.00 80.00 

OLIWA Z OLIWEK HISZPAŃSKA

11.00 70.00 

OLIWA Z OLIWEK POMARAŃCZOWA

14.00 100.00 

Dodaj komentarz