ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 50 min
Bakłażany są częstym wyborem do dań wegetariańskich. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz wakacje na talerzu- bakłażana z pysznym połączeniem pomarańczy, rozmarynu, octu malinowego, kremowego jogurtu i śródziemnomorskich ziół.
SKŁADNIKI
- 4 bakłażany
- 5 łyżek Oliwy Pomarańczowej
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz
- 200g jogurtu greckiego
- 2 łyżki Octu Malinowego Wajos
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Evoo
- 3 łyżeczki Przyprawy Toskańskiej
- 2 cebule
- 30g płatków migdałowych
- ¼ granatu- wydrążonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej piekarnik do 220 ° C ( termoobieg).
- Bakłażany umyj, odetnij końce, i za pomocą obieraczki do warzyw oderwij paski, pozostawiając jasne i ciemne plamy. Następnie pokrój w paski o grubości 2cm i zamarynuj w oleju pomarańczowo-rozmarynowym, soli i pieprzu.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i piecz bakłażany w temp 180° C przez około 40 minut.
- Jogurt grecki wymieszaj z aperitifem malinowym i szczyptą soli.
- Cebulę pokrój w cienkie paski.
- Smaż cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor.
- Dodaj przyprawę Toskańską, płatki migdałowe i nadal piecz.
- Mieszanką cebulowo-migdałową nasmaruj bakłażany, skrop jogurtem i posyp pestkami granatu.