ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 15 min
Jeśli chcesz przygotować hiszpańskie Tapas to nie może zabraknąć hiszpańskich papryczek pimientos de Padron. W połączeniu z kozim serem, świeżym parmezanem i kremem balsamicznym daktylowym w mgnieniu oka wyczarujesz pyszną przystawkę, przekąskę lub dodatek do mięsa i ryb.
SKŁADNIKI
- 400g Pimientos de Padrón
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Evoo
- Sól morska
- Pieprz gruboziarnisty
- 3 łyżki Kremu Balsamicznego Daktylowego z Boczkiem
- 2 łyżeczki oliwa truflowa (np. Oliwa z białych trufli Wajos)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50g orzechów nerkowca- prażonych
- 100g koziego sera
- 30g parmezanu- świeżo startego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Papryczki pimientos umyj, odcedź i usmaż na patelni na oleju, aż zaczną pojawiać się ciemne plamy i będą pękać.
- Dopraw solą morską i trzymaj ciepłe.
- Krem daktylowy z boczkiem wymieszaj z oliwą truflową, oliwą z oliwek i dodaj Pimientos.
- Dopraw gruboziarnistym pieprzem i odstaw.
- Posiekaj prażone orzechy nerkowca i pokrusz ser kozi na kawałki.
- Posym marynowane Pimientos de Padrón orzechami nerkowca, kozim serem i parmezanem.