ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 30 minut
Turecki Fladenbrot zwany inaczej Pide to rodzaj płaskiego chlebka, który pierwotnie pochodzi ze wschodu i trafił do Europy z Turcji. W Grecji istnieje bardzo podobny przepis o nazwie pita. W zależności od regionu i smaku ten przepis jest urozmaicany i modyfikowany składnikami i ziołami.
My również postanowiliśmy stworzyć naszą wersję tego specjału- z dodatkiem Przyprawy Toskańskiej. Wypróbuj nasz przepis i bardzo szybko wyczaruj pyszny dodatek do potraw z grilla, do przystawek i przekąsek, sałatek, bruschetty czy po prostu do dobrej oliwy z oliwek.
SKŁADNIKI
- 500g mąki pszennej
- 1 opakowanie suszonych drożdży (ok 7g)
- 1,5 łyżeczki soli
- 375ml letniej wody
- 2 łyżki Przyprawy Toskańskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i Przyprawę Toskańską i dodaj wodę. Wymieszaj do uzyskania lepkiego ciasta.
- Przykryj ciasto i odstaw na 30minut w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej grill, patelnię lub kamień do pizzy do temperatury pieczenia.
- Następnie uformuj na posypanym mąką blacie kulę i podziel nożem na 8 części.
- Podzielone części uformuj w małe kulki i każdą cienko rozwałkuj. Jeśli ciasto się klei, posyp mąką.
- Ułóż ciasto na rozgrzanej powierzchni do pieczenia i piecz przez 4 minuty. Następnie odwróć i piecz przez kolejne 3 minuty.
- Zwracaj uwagę na spód podpłomyka, aby chleb się nie przypalił.