ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

      2 porcje                                      45 minut

Żeberka Jagnięce z Chimichurri i Polentą

SKŁADNIKI

Na żeberka:

Na polentę (około 2 godziny przed podaniem):

  • 1 garść pietruszki- posiekana
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 200ml mleka
  • 250g kaszki kukurydzianej
  • 20g masła
  • 2 łyżki Przyprawy Chimi Churri
  • sól

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Najpierw nagrzej grilla do temperatury ok. 180° C.
  2. Do przygotowania polenty- bulion warzywny zagotuj z mlekiem, dodaj kaszę kukurydzianą na zredukowanym ogniu i mieszaj. Całość powinna się gotować ok. 30 minut.
  3. Masło wymieszaj z pietruszką i dopraw solą i dodaj do polenty.
  4. Mieszaninę rozłóż na blasze do pieczenia na grubość ok. 1-2cm, przykryj i ostudź.
  5. Przyprawę Chimi Churri wymieszaj ze świeżą miętą.
  6. Żeberka jagnięce natrzyj oliwą i oliwek i mieszanką z Chimi Churri.
  7. Żeberka grilluj krótko na bezpośrednim ogniu, a następnie grilluj pośrednio (w temp. ok. 55° C).
  8. W międzyczasie uformuj polentę i krótko grilluj.
  9. Żeberka jagnięce podawaj z polentą i skrop świeżo wymieszaną Przyprawą Chimi Churri z oliwą.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

Dodaj komentarz