ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 45 minut
SKŁADNIKI
Na żeberka:
- 2 żebra jagnięce
- 1 garść mięty- posiekana
- 3 łyżeczki Przyprawy Chimi Churri
Na polentę (około 2 godziny przed podaniem):
- 1 garść pietruszki- posiekana
- 500ml bulionu warzywnego
- 200ml mleka
- 250g kaszki kukurydzianej
- 20g masła
- 2 łyżki Przyprawy Chimi Churri
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Najpierw nagrzej grilla do temperatury ok. 180° C.
- Do przygotowania polenty- bulion warzywny zagotuj z mlekiem, dodaj kaszę kukurydzianą na zredukowanym ogniu i mieszaj. Całość powinna się gotować ok. 30 minut.
- Masło wymieszaj z pietruszką i dopraw solą i dodaj do polenty.
- Mieszaninę rozłóż na blasze do pieczenia na grubość ok. 1-2cm, przykryj i ostudź.
- Przyprawę Chimi Churri wymieszaj ze świeżą miętą.
- Żeberka jagnięce natrzyj oliwą i oliwek i mieszanką z Chimi Churri.
- Żeberka grilluj krótko na bezpośrednim ogniu, a następnie grilluj pośrednio (w temp. ok. 55° C).
- W międzyczasie uformuj polentę i krótko grilluj.
- Żeberka jagnięce podawaj z polentą i skrop świeżo wymieszaną Przyprawą Chimi Churri z oliwą.