ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 45 minut
SKŁADNIKI
- 2 ogony homara
- sałata rzymska- pokrojona w kawałki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 kromki chleba czerstwego- pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki- grubo posiekanej
- Oliwa z oliwek z Trawą Cytrynową
- Sos Caesar- z parmezanem
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Najpierw odpowiednim nożem przekrój ogony homara wzdłuż.
- Następnie usuń wnętrzności, umyj homara i osusz.
- Mięso oddziel od skorupy i je z powrotem- dzięki temu mięso się nie przyklei podczas grillowania.
- Posmaruj homara olejem i odstaw w chłodne miejsce.
- Aby przygotować chrupiące grzanki do sałatki, pokrojony w kostkę chleb podsmaż na maśle na złocisty kolor, dopraw solą i odstaw.
- Do miski przełóż sałatę rzymską, pomidorki koktajlowe, a przed podaniem wymieszaj z sosem Caesar i posyp grzankami i natką pietruszki.
- Ruszt z grilla natrzyj olejem i połóż homara na bezpośrednim ogniu mięsem do dołu.
- Homara grilluj przez 3-5 minut, odwróć i grilluj pośrednio przez kolejne 4-5 minut.
- Następnie posmaruj oliwą z trawą cytrynową, dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec udekoruj ogony homara natką pietruszki i podawaj z sałatką Cezar.