ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

2 porcje                              1 godzina

 

Grillowany Wrap z Kurczaka

Co powiesz na nieco inny przepis na kurczaka Jerk? Wypróbuj nasz przepis na kurczaka po jamajsku w grillowanych wrapach i wyśmienitej marynacie „jerk chicken”.

 

SKŁADNIKI

Na wrap:

  • 4 udka z kurczaka- bez skóry i kości
  • 2 tortille (20-25cm)
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 2 cebule dymki- obrane
  • 0,5 sałaty rzymskiej- liście, pokrojone w paski
  • kolendra posiekana
  • 50g ugotowanego groszku
  • 0,5 limonki- ćwiartki

Na marynatę Jerk:

  • 1,5 łyżki Mieszanki BBQ- RUB Jerk Chicken
  • woda
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 0,5 limonki- sok
  • 30ml brązowego rumu
  • 2 dymki
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 papryka Habanero (opcjonalnie)- bez pestek

Na sos Jerk Chicken na zimno:

  • 0,5 cebuli- pokrojonej w kostkę
  • 0,5 ząbka czosnku- drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 125ml jogurtu naturalnego- 10% tłuszczu
  • sok z 0,5 limonki
  • 1 łyżeczka Mieszanki BBQ- Jerk Chicken
  • oliwa z oliwek
  • sól/pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Aby przygotować marynatę, Mieszankę BBQ- RUB Jerk Chicken wymieszaj z odrobiną letniej wody (ok. 1-2 łyżeczki) i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie zmiksuj z resztą składników na marynatę.
  2. Kurczaka natrzyj marynatą i pozostaw w misce lub woreczku na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
  3. W celu przygotowania sosu Jerk Chicken cebulę i czosnek lekko podsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek i solą, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez minutę- mieszając, a następnie pozostaw do ostudzenia.
  4. Następnie wymieszaj z miodem, jogurtem, sokiem z limonki, mieszanką BBQ- Jerk Chicken i dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki.
  5. Rozgrzej grill do 180 – 200° C.
  6. Kurczaka wyjmij z marynaty i grilluj „pośrednio” na grillu.
  7. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia wysmażenia, krótko grilluj „bezpośrednio” nad ogniem.
  8. Paprykę i dymkę posmaruj olejem i również połóż na grillu.
  9. Usmażonego kurczaka i warzywa zdejmij z grilla i pokrój kurczaka w paski.
  10. Teraz krótko grilluj wrapy- uważaj aby nie stwardniały.
  11. Grillowane wrapy połóż na desce, posmaruj wcześniej przygotowanym sosem.
  12. Następnie połóż kilka pasków sałaty, kurczaka, papryki, dymki, kolendry i groszku.
  13. Na koniec wyciśnij na wszystko ćwiartkę limonki i zawiń ostrożniej tortillę, przekłuj wykałaczką i na chwilę ponownie na krótko wrzuć na grilla.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

Dodaj komentarz