ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 1 godzina
Co powiesz na nieco inny przepis na kurczaka Jerk? Wypróbuj nasz przepis na kurczaka po jamajsku w grillowanych wrapach i wyśmienitej marynacie „jerk chicken”.
SKŁADNIKI
Na wrap:
- 4 udka z kurczaka- bez skóry i kości
- 2 tortille (20-25cm)
- 0,5 czerwonej papryki
- 2 cebule dymki- obrane
- 0,5 sałaty rzymskiej- liście, pokrojone w paski
- kolendra posiekana
- 50g ugotowanego groszku
- 0,5 limonki- ćwiartki
Na marynatę Jerk:
- 1,5 łyżki Mieszanki BBQ- RUB Jerk Chicken
- woda
- 0,5 ząbka czosnku
- 0,5 limonki- sok
- 30ml brązowego rumu
- 2 dymki
- 50ml oliwy z oliwek
- 1 papryka Habanero (opcjonalnie)- bez pestek
Na sos Jerk Chicken na zimno:
- 0,5 cebuli- pokrojonej w kostkę
- 0,5 ząbka czosnku- drobno posiekanego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki miodu
- 125ml jogurtu naturalnego- 10% tłuszczu
- sok z 0,5 limonki
- 1 łyżeczka Mieszanki BBQ- Jerk Chicken
- oliwa z oliwek
- sól/pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Aby przygotować marynatę, Mieszankę BBQ- RUB Jerk Chicken wymieszaj z odrobiną letniej wody (ok. 1-2 łyżeczki) i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie zmiksuj z resztą składników na marynatę.
- Kurczaka natrzyj marynatą i pozostaw w misce lub woreczku na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
- W celu przygotowania sosu Jerk Chicken cebulę i czosnek lekko podsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek i solą, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez minutę- mieszając, a następnie pozostaw do ostudzenia.
- Następnie wymieszaj z miodem, jogurtem, sokiem z limonki, mieszanką BBQ- Jerk Chicken i dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki.
- Rozgrzej grill do 180 – 200° C.
- Kurczaka wyjmij z marynaty i grilluj „pośrednio” na grillu.
- Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia wysmażenia, krótko grilluj „bezpośrednio” nad ogniem.
- Paprykę i dymkę posmaruj olejem i również połóż na grillu.
- Usmażonego kurczaka i warzywa zdejmij z grilla i pokrój kurczaka w paski.
- Teraz krótko grilluj wrapy- uważaj aby nie stwardniały.
- Grillowane wrapy połóż na desce, posmaruj wcześniej przygotowanym sosem.
- Następnie połóż kilka pasków sałaty, kurczaka, papryki, dymki, kolendry i groszku.
- Na koniec wyciśnij na wszystko ćwiartkę limonki i zawiń ostrożniej tortillę, przekłuj wykałaczką i na chwilę ponownie na krótko wrzuć na grilla.