ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 50 min
Przygotuj pyszną i egzotyczną sałatkę z tropikalnymi owocami mango i papai, które z pewnością sprawią, że lato zagości na Twoim talerzu.
SKŁADNIKI
- 150g zielonej papai
- 150g mango
- 80g marchewki
- 50g drobnej fasoli
- 2 pomidory- drobno pokrojone
- 4 czerwone cykorie
- 2 łyżki orzeszków ziemnych- prażonych i solonych
NA MARYNATĘ
- 1 czerwona papryczka chili- pokrojona w drobne krążki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki Kremu Balsamicznego Mango z Granatem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Obierz mango, papaję i marchewkę. Za pomocą szatkownicy pokrój w bardzo cienkie plasterki, a następnie pokrój je w cienkie paseczki i włóż do miski.
- W małym rondelku zagotuj osoloną wodę, przekrój fasolę na pół i blanszuj przez 5 minut do miękkości. Wypłucz w zimnej wodzie i odcedź.
- Do miski z warzywami i owocami wrzuć fasolę i pomidory.
- Aby przygotować marynatę zmiażdż drobno w moździerzu krążki chili i ząbki czosnku. Następnie dodaj cukier brązowy, sos rybny i krem balsamiczny i wymieszaj.
- Marynatę dodaj do miski z warzywami i wszystko wymieszaj.
- Cykorię podziel na pojedyncze liście i umyj.
- Sałatkę z mango i papai włóż do liści sałaty i ułóż na talerzu.
- Posyp na koniec orzeszkami ziemnymi i podawaj jako przekąskę.