ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 25 min
Ta śródziemnomorska sałatka zawiera w sobie mnóstwo delikatnych składników, ale jest podrasowana grillowanymi brzoskwiniami. Owocowa słodycz brzoskwiń idealnie współgra z pikantną szynką serrano i roszponką. A smak dopełniony egzotycznym kremem Brzoskwiniowym z Marakują. Świetny dodatek do steka lub udźca jagnięcego.
SKŁADNIKI
Na sałatę:
- 2 brzoskwinie
- 150g mozzarelli di buffala- poszarpanej na małe kawałki
- 4 plastry szynki serrano
- 200g roszponki lub mix sałat
Na dressing:
- 3 łyżki Oliwy z oliwek Sitia-Kreta
- 2 łyżki Kremu Brzoskwiniowego z Marakują
- 0,5 łyżki miodu
- Sól/pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Najpierw umyj sałatę i brzoskwinie. Następnie brzoskwinie przekrój w pół i usuń pestkę.
- Podsmaż połówki brzoskwiń na rozgrzanym grillu prze 1-2 minuty z każdej ze stron. Następnie pokrój w cienkie plasterki.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, miodem i kremem Brzoskwiniowym z Marakują i polej sałatę.
- Ułóż sałatę wymieszaną z dressingiem na talerze, połóż brzoskwinie i ułóż mozzarellę i szynkę serrano.